Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрия Стайкова: Хората обикалят града аптека по аптека и са много щастливи, ако намерят ваксини

При джипитата и в аптеките в Пловдив противогрипни ваксини няма

Д-р Костадин Сотиров: Министерството на здравеопазването оглушително мълчи

На общопрактикуващите лекари в Пловдив все още нe са доставени противогрипни ваксиниОфициално никой не е дал информация къде се случва забавянето. 

Това съобщи председателат на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Пред Радио Пловдив той посочи, че фирмите, които доставят ваксините са две, но нито една не е осъществила доставка.

Това се случва за поредна година, посочи д-р Сотиров и допълни, че фирмите обясняват забавените доставки на ваксини със сложните процедури.

Министерството на здравеопазването никога не е давало информация дали наистина забавянето е заради бюрократични процедури, посочи д-р Сотиров.

По думите му, хората са недоволни и питат за ваксините още от месец септември.

При мен са записани около 200 човека, а това е 80% от хората над 65 години от моята практика, обясни д-р Сотиров. 

Тази година безплатно се имунизират 59-ти набор и нагоре. От тази година няма значение дали са навършили възрастта, посочи общопрактикуващият лекар. И уточни, че в началото на следващата година безплатно може да се имунизират и родените през 1960 година, независимо в кой месец.

Интересът е по - голям, отколкото през миналата година. Хората са притеснени дали въобще ще има ваксини, чудят се дали сами да не си купят от аптеките, каза председателят на пловдивската колегия на джипитата.

Най - голям интерес към имунизирането проявяват младите родители - на малки деца или които ще стават родители. 

Сега е особено подходящ периодът за едновременно поставяне на протвогрипната и противоковидната ваксина - първата се слага на едната ръка, втората - на другата. 

Д-р Сотиров отличи като голямо постижение от миналата година е ваксината, която се впръсква в носа за деца от 2 до 18 години.

На педал сме в очакване на доставките на ваксини, но Министерството на здравеопазването оглушително мълчи, подчерта общопрактикуващитя лекар от Пловдив.

Търсят противогрипни ваксини, но в аптеките ги няма

В Пловдив противогрипни ваксини могат да бъдат купени, но не от всички аптеки. Количествата са ограничени и търговците на едро оказват зареждане на аптеки.

Това съобщи пред Радио Пловдив председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова.

В момента хората обикалят града аптека по аптека и са много щастливи, ако намерят противогрипни ваксини, посочи тя. И допълни, че от вчера връщат хората, които търсят ваксини, защото няма налични.

Четири са големите фирми доставчици на противогрипни ваксини с национален обхват и те отказват доставки.

Опитът ни показва, че понякога всичко казано се оказва невярно и после ситуацията се обръща, каза Димитрия Стайкова.

Тя припомни, че противогрипната ваксина е сезонен продукт, изготвя се специално за грипния сезон и срокът й на годност е до декември. Миналата година се е наложило търговците да бракуват мното ваксини. 

Ситуацията повтаря една към едно миналата година – когато имаше търсене, нямаше ваксини. 

Според нея е добре да се анализира зареждането с противогрпни ваксни, защото има непропорционално поведение на пазара.

Тази ваксина през този сезон вече не се нарича „Флуенц тетра“, а само „Флуенц“, подчерта Стайкова. 

Разговорите на Яница Марова с д-р Костадин Сотиров и с Димитрия Стайкова са в звуковите файлове.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Войводиново отново на протест

Жителите на Войводиново ще протестират отново на 13 октомври, неделя, заради транспортните си проблеми. Пред Радио Пловдив Дамян Янков, който живее в селото, припомни, че автобус 15 спря да пътува до селото заради подновения ремонт на "Брезовско шосе". В същото време, според него, осигуреният от община "Марица" заместващ транспорт не е редовен...

публикувано на 09.10.24 в 15:55

Кампанията "Усмихни сърце" започва за 5-ти път в Пазарджик

Благотворителната кръводарителска кампания „Усмихни сърце“ стартира за пети път в Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ – Пазарджик. "Стартирахме тази кампания преди 5 години, малко след като загубихме нашия приятел  Георги Арнаудов, който почина от Сарком на Юинг. Миналата година я продължихме и в памет на жестоко убития Ангел..

публикувано на 09.10.24 в 14:06

Трилистник протестира заради недовършен жп надлез

В събота жителите на село Трилистник, община "Марица", излизат на протест заради безкрайното, по думите им, протакане на изграждането на новия жп надлез край селото. Протестът е насрочен за 12 октомври от 11.00 ч. край строящото се съоръжение.   Хората обвиняват НКЖИ за огромното забавяне, а срокът за завършването на надлеза, по думите..

обновено на 09.10.24 в 14:03
Светозар Гледачев

3% дефицит ще се постигне с по-малко пари за пътища и заеми

Политиците ако решат да постигнат 3% дефицит в бюджет 2025 ще го направят като орежат парите от капиталовата програма за пътища и като теглят нов заем. Това прогнозира икономическият анализатор Светозар Гледачев  след като от думите на служебния финансов министър стана ясно, че дефицитът в  бюджет 2025 се очертава да бъде около18 млрд. лв.,..

публикувано на 09.10.24 в 11:29

Недостиг на приемни родители в Асеновград

Намалява интересът към приемната грижа у нас. Сериозен е недостигът на приемни родители и в Асеновград. През последните години те са намалели наполовина. Към момента  са само 4. За сравнение само преди няколко години приемните семейства са били 11. С цел повишаване броя им Центърът за обществена подкрепа в Асеновград провежда седмица на..

публикувано на 09.10.24 в 10:27