Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитници ще опитат да влязат в Сирия с хуманитарни помощи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Стотици сирийски правозащитници и активисти от други страни се събраха в турския град Газиантеп, близо до сирийската граница. Те искат да се сложи край на репресиите, на които е подложено сирийското население от режима в Дамаск за последните 10 месеца.

Инициативата е наречена Колоната на свободата. Активистите обявиха, че искат да занесат хуманитарни помощи на пострадалото население, изложено на бомбардировките, извършвани ежедневно от сирийската армия.

В групата участват около 1500 млади независими сирийци заедно с млади пацифисти от различни националности. Те възнамеряват да навлязат днес в Сирия от района на град Газиантеп в Югоизточна Турция. Друга група ще навлезе от границата с Йордания. В случай че сирийските власти откажат да ги допуснат в Сирия, активистите обявиха, че ще организират седящ протест пред границата.

На въпрос за връзките между тези активисти и сирийската опозиция, Басма Кодмани, член на изпълнителното бюро на Сирийския национален съвет, обединяващ повечето от опозиционните течения, заяви, че съветът напълно подкрепя тази инициатива. Смятаме, че става дума за искрено усилие за отправяне на предизвикателство срещу режима и за привличане на вниманието на международната общност върху сериозността на ситуацията на терена, заяви Кодмани.

Зейна Ади, участничка в колоната, намираща се в Газиантеп, обясни, че нейната група ще се опита да влезе в Сирия през граничния пункт Килис, който се намира на около 70 километра южно от Газиантеп.

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна