Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия пласира държавни облигации на стойност около 4 млрд. евро

Италия пласира успешно на международните финансови пазари средносрочни и дългосточни държавни облигации на стойност около 4 милиарда евро. Подобен успех имаше и вчерашната емисия на краткосрочни италиански дългови книжа.
При повишен интерес от страна на инвеститорите, Италия успя да продаде всички тригодишни облигации на държавния си дълг на обща стойност 3 милиарда евро, които бяха предложени на аукцион днес.

При операцията лихвите се понижиха до 4,83%, което е с почти един процент по-малко от предишния аукцион през декември на подобни дългови книжа. Спаднаха също лихвите по емисиите на дългосрочния държавен дълг с падеж 2018 година.
Макар че днешният аукцион не можа да повтори успеха на вчерашната емисия на краткосрочни италиански държавни облигации, при която търсенето беше почти двойно по-голямо от предлагането, той все пак е знак, че пазарите приемат позитивно пакета от строги икономии, предприет от правителството на Марио Монти.

Вчера италианското финансово министерство успя да привлече 12 милиарда евро от 6-месечни облигации при почти двойно по-ниска доходност в сравнение с миналия месец.

Въпреки положителните сигнали, според анализаторите, положението на пазара остава нестабилно.

Информацията е на кореспондента на БНР в Рим Ирина Стоилова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна