Ако сте се събудили с главоболие след вчерашния празник, това най-вероятно е от изпития алкохол. За процеса на разграждане на алкохола от организма и рисковете от употребата му разказва д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница Токуда в София:
"Когато консумираме алкохол, неголямо количество от него попада директно в кръвта, но основната част от алкохола се абсорбира в тънките черва - около 70 на сто и 30 на сто при престоя в стомаха. От тънките черва алкохолът преминава много бързо в кръвта и и от там в цялото тяло, включително и до мозъка.
Така се потиска централната нервна система, забавят се функциите като дишане, сърдечен ритъм, мозъчни функции и притъпява усещанията, като тези ефекти могат да се почувстват още на 5 та на 10 та минута след началото на консумацията на алкохол.
Най-високата точка се достига след 40 та минута, и макар, че алкохолът да е психоактивно вещество, чиято употреба да се смята за по-приемлива от другите наркотици, заради своите ефекти и рискове той не е нито безопасен, нито слаб, предупреди още д-р Колева.
Факторите, които могат да повлияят на метаболизирането на алкохола са: вида на алкохола, концентрацията на чист алкохол в напитката, бързината на пиене на алкохола, пола на човека, вида на поетата храна, степента на хидратация, а и колко време човек е поемал алкохол, поясни още д-р Колев.
Тук се включва и телесната маса, количеството на телесни течности, затова и жените по-бързо се опияняват от мъжете, зависи също и възрастта на човека, по-възрастният човек по-бързо се напива, а също е важно дали човек консумира алкохол често или по-рядко.
Още по темата слушайте в звуковия файл.