Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не може да има парламентарен контрол върху президентската институция

Снимка: Добромир Видев

Не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция, заяви Росен Плавнелиев по повод създадената анкетна комисия, която ще проучва двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин относно помилванията, опрощаванията и даването на гражданство. Президентът ще се допита до юристи дали комисията не нарушава конституцията, според която президентът не подлежи на парламентарен контрол.

Държавният глава се срещна с ръководството на левицата. От миналата седмица той провежда консултации с парламентарно представените партии. На срещата са били засегнати редица теми, сред които енергийната независимост, безработицата, България 2020, изборното законодателство, както и подкрепата на бизнес средата в страната.

Президентът и ръководството на левицата смятат, че трябва да има национални дебати за приоритетите на финансовата рамка. Плевнелиев и Станишев обсъдиха и работата по новия устройствен закон за службите. Според президента Националната разузнавателна служба трябва да е подчинена на изпълнителната власт, а Националната служба "Охрана" - на държавния глава. Станишев подчерта, че президентската институция може да бъде мост между управляващи и опозиция и че левицата очаква държавният глава да е гарант за демократично провеждане на следващите избори.

Екипът на президента Росен Плевнелиев подготвя матрица за българското участие във финансовата рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 година. В нея ще бъдат записани приоритетите, които ще следва страната ни, важните проекти за България, както и средствата, необходими за осъществяването им, обяви президентът Росен Плевнелиев на срещата с ръководството на БСП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна