Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставка

Дянков: Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставка. Новината беше потвърдена за БНР от правителствения пресцентър.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство. Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

Вицепремиерът Симеон Дянков беше поканен в правителството от Бойко Борисов месеци преди ГЕРБ да спечели парламентарните избори през 2009-а година. Тогава той е икономист в отдела на Световната банка по антикризисни мерки в офиса й във Вашингтон. Според официалната версия в разговор "на 4 очи" Дянков спечелва Борисов с оригинални решения и предложения за излизане на България от финансовата криза. Тези идеи така и не станаха ясни на обществото, но през близо 4-те години на управление на ГЕРБ той беше хвален от Брюксел за строгата финансова диспицлина. Премиерът Борисов не пропускаше да подчертае приноса на Дянков за стабилността на страната ни и дори съветваше другите европейски държави да следват примера ни.

Поне засега, като официална причина за оставката на вицепремиера Дянков се посочва решението му да забави субсидията на зърнопроизводителите с месец-два.

Министерство на финансите никога по никакъв начин не е обещавало, че това ще се изплати през месец януари, каза Дянков. 

Търканията в ресора "Земеделие" не са нови. В края на 2011-а година Борисов заплаши Дянков с уволнение заради това, че се оплакал в медиите, че най-трудно се работи с министъра на земеделието Мирослав Найденов.

През близо 4-годишната си кариера на вицепремиер и финансов министър той влезе в много конфликти. Първият беше с академиците, след като заяви, че БАН не прави наука и че в БАН са феодални старци. Последва противопоставянто му с президента Георги Първанов, когото нарече "млад милиардер". Бюджетът на държавния глава беше орязан, което Първанов прие лично. Дянков влезе в конфликт и с другия вицепремиер, Цветан Цветанов, покрай скандала с подслушаните и оповестени телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Премиерът ги сдобри. Финансовият министър обиди и депутати при приемането на бюджета за тази година, като каза Опозицията е пияна и не е в състояние дори да си вдига ръката. На следващия ден се извини. И още конфликти, пак за пари, пак по същото време. Първо - за пенсиите: Ще се решава по коледно време, аз не съм привърженик на такава политика, тази година бюджетът върви по-добре от прогнозите, така че възможности има, но тези възможности могат да отидат в други ресори. После за майчинските: Според мен това е правилният ход. Да се вдигат заплатите, от там да се вдига и заплащането на майчинството в първата година. И за лихвите по депозитите: Просто една група хора, богати хора и един вид доход досега не е облаган, което за мен е странно. Всички останали доходи от всички останали приходи всъщност се облагат с 10%. Винаги като говорим за равнопоставеност пред закона, тук се появява, че по-богатите хора всъщност плащат по-ниски данъци. Банковата система има огромен ресурс, този ресурс всеки месец се увеличава с около половин милиард лева в последните около 3 години. Ако имаш депозит от 20 000, на годишна основа ще плащаш 80 лева.

В официално изявление по повод оставката си Симеон Дянков благодари на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи.

Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта, на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще, пише още Дянков.

По публикацията работи: Цв.Стоянова; М.Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна