Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун получи почетен черен колан по таекуон-до

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Служителите на ООН ще трябва да внимават от сега нататък да не ядосат Бан Ки-мун, тъй като генералният секретар на световната организация получи почетен черен колан за 10-и дан по корейското бойно изкуство таекуон-до, съобщава Ройтерс. Макар да не е ясно дали 68-годишният Бан може да чупи тухли с голи ръце, Световната федерация по таекуон-до заяви, че връчването на черния колан е отражение на общите цели и ценности, споделяни от нея и ООН, допълва БТА.

Черният колан е всепризнат символ за майсторство в бойните изкуства и с връчването му на генералния секретар искаме да покажем, че ценностите на нашата федерация съвпадат изцяло с ценностите, изповядвани от ООН, се казва в изявление на федерацията.

Черен колан за девети дан е по принцип най-високото ниво, но почетни черни колани за десети дан се връчват на личности за приноса им към бойното изкуство или към обществото като цяло, пояснява Ройтерс.

Преди Бан Ки-мун носители на черен колан за десети дан по таекуон-до станаха председателят на МОК Жак Рох и предшественикът му Хуан Антонио Самаранч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени