Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Иванов: Мястото на прокурорите е в съдебната система

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на прокурорите в България провежда днес отчетно-изборното си събрание. В предаването "Преди всички" председателят й Евгени Иванов заяви:

В последно време твърдата позиция, че прокуратурата трябва да излезе извън съдебната власт, не само се смекчи, но според мен и се обърна на 180 градуса. Моето мнение е, че прокурорите са магистрати и тяхното място е в съдебната система, което им дава голяма гаранция за независимост.

Когато прокурорът си върши работата, винаги ще има и недоволни страни. Ние не можем да угодим на всички и това не е и наша цел. Прокурорите работят за защита на държавните и обществените интереси. Смятам, че прокурорската работа е благородна, но неблагодарна. Въпреки съмненията за някаква ангажираност с политическата власт, мисля, че в последно време те бяха доста сериозно развенчани тези съмнения. Прокуратурата в крайна сметка, лично аз се надявам и съм дълбоко убеден, че тя ще свърши своята работа. Всяка политическа власт се стреми да обязди прокуратурата и съдебната власт като цяло, но когато се ангажираме с политическото управление на държавата, справедливостта изчезва. Мисля, че магистратите няма да го допуснат. Има достатъчно защитни механизми в държавното устройство, които гарантират независимостта на съдебната власт, в това число и на прокуратурата.

Иванов призна, че е имало моменти, в които е трябвало да се чуе гласа на прокурорите, но това не се е случило. По думите му, за в бъдеще това ще се промени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна