Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ готви стачка в мините, ако въглищата не поскъпнат

Снимка: БГНЕС

Синдикатите подготвят ефективни стачни действия, ако цената на въглищата не се повиши до 15-и юли, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Разчетите на синдикатите показват, че за да се издържат нормално мини "Марица Изток", стойността на въглищата трябва да достигне близо 90 лева на тон основно гориво, а не както е сега 71 лева и 50 стотинки.

Цената на въглищата от Mаришкия басейн не е калкулирана във всички изчисления на ДКЕВР и ако в тези 15 дни не се намери такова решение, тогава наистина вървим към ефективни стачни действия в мини "Марица Изток", каза Димитров.

За първите шест месеца на годината мини "Марица Изток" имат загуби от 38 милиона лева и ако въглищата не поскъпнат, една трета от миньорите в Маришкия басейн могат да загубят работата си, коментира и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров:

От началото на годината почти целият колектив, една смяна не работеше от четирите. Това са около 1 000-1 200 човека и целият колектив от над седем хиляди миньори и енергетици, които са вътре в мини "Марица Изток", използваха платените си отпуски. Ние с четвърти министър продължаваме преговорите. Проблемът е брадясал, но няма да бъде за сметка на миньорите, няма да го позволя.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна