Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Решението за мораториума е нищожно

Снимка: БГНЕС

Във връзка с гласувания продължен мораториум за продажбата на земя на чужденци вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира, че това е нищожно решение, което не задължава по никакъв начин Министерския съвет

Лично за мен, като юрист, това решение на парламента няма никаква правна стойност. Няма и как МС да го изпълни. Това е все едно българският парламент да задължи с някаква задача правителството на Франция или Белгия, например.

Вчера Златанова е била натоварена от премиера да изготви позицията на кабинета. Тази позиция ще бъде готова до следващата седмица, но отсега е ясно, че кабинетът не се чувства задължен да спазва това решение, тъй като то противоречи на Конституцията. В 170-те гласа подкрепа, които получи този удължен мораториум, министърът видя повод за призив към народните представители, след като могат да съберат конституционно мнозинство за едно "неправилно решение", да съберат такова, за да изберат главен съдебен инспектор, една позиция, вакантна вече почти година. 

Зинаида Златанова призна, че от тук нататък разговорите й с Брюксел, особено когато става дума за защита на българските интереси, ще бъдат много по-трудни заради това решение. Тя изрази надежда, че разумът в европейските ни партньори ще надделее и че те ще приемат, че това е една грешка.

Надявам се да няма никакви едностранни ответни мерки от този вид. Все пак, доста от тях имат и повече опит като страни членки на ЕС. Нека се поставим в ситуацията, в която едностранно ни бъдат наложени мораториуми от другите държави – членки и на нашите граждани бъде забранено да ходят да работят в Европа. Как бихме се почувствали ние?

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна