Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„HOMO LUDENS” – Кольо Карамфилов в галерия „Юзина”

Художникът Кольо Карамфилов няма нужда от специално представяне. В новата столична галерия „Юзина” той откри своя самостоятелна изложба под мотото „Играещият човек”. Коментарът на мнозина е, че точно авторът е вечният „Homo Ludens”. Това е един своеобразен проект – картини, инсталации, рисунки, които подхождат към темата с прозрачно ясен художествен маниер.
Юлия Петрова ни въвежда в атмосферата на изложбата: „Правя го с голямо удоволствие. Залата беше изпълнена до краен предел. Още от 17 часа започнаха да идват хора. Всички очакваха играещия човек-артист. Дойдоха Христо Мутафчиев, Анета Сотирова, Стефан Божков – тандемът на Кольо Карамфилов, Явора Петрова и десетки още. При вече пълната зала с апломб се появи Кольо Карамфилов. Сега той се представя с обекти, рисунки, живи букви.
Тази експозиция е една концентрация на всичко, което Кольо прави в живописта и инсталациите. Това са картини със заглавия като „Дистрибутор на щастие”, „Оризовата планина”, „Светлата страна на нещата” и, разбира се, едни от най-силните му работи „Червена риба” и „В ограничено синьо”.
Виждам един цялостен и променен Карамфилов, който ни казва, че играта не е просто израз на свобода, а прави човека завършен, разкрива неговата двойствена природа, открива детето в него. Човек наистина се забавлява, като гледа нещата.” Това е последната голяма, концентрирана изложба. След това ще се занимавам с театър” – сподели Кольо Карамфилов. Самият термин „играещият човек” е вироглавото дете в нас, което никога няма да спре да експериментира, да търси. Това е детето в мен. Замислих се и се оказа, че всъщност аз толкова години се опитвам по различни начини да открия кой съм. Всяка картина може да бъде изиграна с различен технически похват. Когато идеята и похватът са много различни, откриваш съвсем непознати неща. Това е игра на твореца, който се опитва да има неразбираемата за мен дума „стил”. Не може човек цял живот да рисува едно и също нещо. Ние сме в друга епоха. Съвременната епоха, в която динамиката на процесите, технологиите, изкуството се променя всеки ден, ти да застинеш на едно място си е пълно безумство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна