Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последиците от финансовата кризата в САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Финансовата криза в САЩ и отражението й върху европейската икономика коментира проф. Динко Динков, преподавател в УНСС за предаването „Нашият ден”:

Ситуацията е такава, че трудно може да се намери изход при големия спор, който се завърза в конгреса. Републиканците извиват ръцете на демократите и на президента Барак Обама да приемат отстъпки от тяхната здравна реформа. Очевидно обаче се завърза и концептуален спор – идеен, политически, с много възможни ефекти върху целия свят. Някои вещаят криза по-голяма по мащаби от тази през 20-те години на миналия век, което не е изключено. В същото време има надежди, че в последния миг ще се разберат, за да деблокират държавата си. Проблемът е в това, че по разчетите за следващата година се очертава в бюджета да постъпят малко над 3 трилиона долара, а разходите се очертават над 3.5 трилиона долара. Не стигат някъде около 560 милиарда долара, за да се върже бюджета на САЩ за следващата финансова година.
Другият голям въпрос е огромната задлъжнялост на САЩ, която надхвърля астрономическата сума от 16 трилиона долара. САЩ приеха един таван за дълга до 16.7 трилиона долара. Сега, за да се върже бюджета за следващата финансова година, е необходимо да се надхвърли този таван и републиканците се опитват да докажат много излишни бюджетни разходи. Те дори смятат, че няма нищо толкова страшно да се случи, ако не се гласува бюджета. Те се готвят за частичните избори през следващата година, а може би се целят и в по-далечните президентски избори.Това обяснява ситуацията.
При всичкото ми желание не мога да направя аналогия с тази в България. Сега се работи по нашия бюджет. Всяка аналогия би ни извела до неверни изводи. Във всички случаи обаче не можем да пренебрегнем перспективи за сътресения във финансовия свят, породени от случващото се в САЩ. За нашия бюджет ние не трябва да пренебрегваме и нещо друго. Това е бюджетната рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. Имаме възможност да получим и средства от общия бюджет на ЕС. Трябва да се съобразим с новите условия за усвояване на пари от него, което трябва да залегне и в споразумението между българското правителство и Европейската комисия. Правителството вече има такъв проект за споразумение.
Аз се притеснявам, че ефектите от кризата в САЩ ще дойдат в България опосредствено. Може би най-силно ще се почувства като негативна последица за Европейския съюз. Ще припомня само, че заради създалата се ситуация в САЩ, бяха прекъснати преговорите между ЕС и САЩ по разработването на новото двустранно споразумение за търговия. В него се очертаваше принципно една нова философия за либерализиране на международната търговия, доколкото в Световната търговска организация също всичко е блокирано. Там преговорите не отбелязват никакъв напредък, а се търсеха възможни алтернативи. Последиците от всичко това ще са много сериозни за целия свят. САЩ са най-големият длъжник в света. Те имат възможност да печатат пари и да ги пускат по целия свят. Така всички държави ги кредитират. Очевидно вече са преминати всякакви разумни граници и в САЩ нараства мнението, че те повече не могат да живея на вересия. Затова и сложиха лимит на дълга си, което сега блокира работата по разработката на бюджета за следващата финансова година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна