Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Царево вече има действащ общ устройствен план

| обновено на 17.01.14 в 13:09
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд прекрати производството по делото за Общия устройствен план на Община Царево. Решението на висшите магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване. След 5-годишни съдебни спорове Община Царево вече има действащ Общ устройствен план.

Кметът на Царево Георги Лапчев определи решението на съда като "отдавна чакано събитие" за най-южната черноморска община. Планът не е съвършен, но с него ще се премахне хаотичното застрояване, заяви той и уточни, че общината е отворена за инвестиции. Според него документът създава ясни регламенти за развитието на региона.

През 2008-а година Асоциацията на парковете в България заведе жалба срещу Общия устройствен план на черноморската община заради предвиденото застрояване по крайбрежието и в част от природния парк „Странджа“. В първото си решение от 5-и юли миналата година ВАС отмени приетия план с мотив, че са допуснати съществени нарушения. Последното и окончателно решение на висшите магистрати от 15-и януари тази година обаче е за прекратяване на делото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна