Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствените протести в Украйна постепенно обхващат цялата страна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антиправителствените протести в Украйна постепенно обхващат цялата страна. В Киев протестиращите завзеха сградата на правосъдното министерство и отново се заговори за въвеждане на извънредно положение.

Активисти от гражданското движение "Общо дело" нахлуха тази нощ в сградата на министерството на правосъдието и издигнаха около нея висока барикада. Опозиционният лидер Виталий Кличко се опита да преговоря за освобождаването на сградата, но без успех. От своя страна министърът на правосъдието Елена Лукаш заплаши, че подобни радикални действия могат да провалят преговорите за изход от кризата и постави ултиматум:

Ако окупацията не бъде незабавно премахната, ще бъда принудена също така да се обърна към моите колеги от Съвета за национална сигурност и отбрана с искане да обсъдим въвеждането на извънредно положение в страната.

Като изключим този инцидент, нощта в Киев премина спокойно за разлика от станалата част на страната. В централните и някои западни региони се стигна до ожесточени сблъсъци между полицията и протестиращите, след като демонстрантите атакуваха основно сградите на областните администрации.

Губернаторите се назначават пряко от президента и затова гневът сега е насочен главно към тях и местната власт.

Омръзна ни тази корумпирана и престъпна власт, която вече започна да убива украинци. Хората са готови за активни, решителни действия, казва един от демонстрантите.

Междувременно украинските спецслужби съобщиха, че са зачестили анонимните заплахи за терористични атаки срещу атомните и водните електроцентрали. В тази връзка енергийният министър заповяда съответните обекти да бъдат поставени под специална охрана.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна