Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Украйна се разграничи от радикалните действия на някои групировки

| обновено на 27.01.14 в 17:59
Снимка: Васко Михайлов
Опозицията в Украйна се разграничи от радикалните действия на някои групировки, които силово превземат сгради на държавната власт. Това не е достатъчно, за да се нормализира обстановката, смятат от управляващата Партия на регионите, но въпреки това изразиха готовност диалогът да продължи.

Привържениците на гражданското движение „Общо дело” напуснаха превзетата от тях през нощта сграда на украинското министерство на правосъдието след заплахите, че подобни действия могат да доведат до въвеждането на извънредно положение. Те поставиха обаче редица условия: Ако до утре не бъде взето решение за освобождаване на политическите затворници и не бъдат изтеглени частите, които разстрелват гражданите, ние си запазваме правото да превземем всички държавни институции, заплаши активист на радикалното движение.

В навечерието на насроченото за утре извънредно заседание на парламента все още не са ясни позициите, които ще защитават там различните политически сили. От Партията на регионите идват противоречиви сигнали доколко са готови да преразгледат спорния закон, ограничаващ протестите, който стана повод за  последните сблъсъци в Киев. Опозицията от своя страна още не е дала категоричен отговор ще приеме ли предложението на президента Виктор Янукович за високи длъжности в кабинета, включително премиерския пост. Това е едно от условията сегашното правителство да подаде оставка още утре.

В тази сложна политическа обстановка днес се очаква ново посещение тук на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. Посредническата му мисия включва преговори с правителството и с опозицията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна