Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят във Велико Търново очаква 300 000 лв. от общината за спешни ремонти на крепостта "Царевец"

Снимка: БГНЕС

Регионалният исторически музей във Велико Търново очаква 300 000 лв. от бюджета за тази година на общината, за да извършат спешни ремонти в средновековната крепост "Царевец". Този най-посещаван у нас исторически обект се руши, като за цялостното му възстановяване са необходими поне 10 пъти повече средства – между 2,5 и 3 млн. лв., каза директорът на музея Иван Църов пред БНР:

Последните реставрации на "Царевец" са от 1985-а година. В следствие на метеорологичните условия, в следствие на големите климатични амплитуди от -20 и повече градуса до +40 и повече градуса, както и киселинността на дъждовете, както и тежките метали във въздуха – всичко това влияе отрицателно върху свързващите смеси и средновековният хоросан, който не е толкова качествен, се рони. Като се изрони, естествено започват да се разхлабват камъните в зидовете и започват да падат, оттам поддават и реставрираните части, които са над тях. Бих казал – почти всички оригинални части са в тежко състояние и незначителна част от реставрациите имат нужда от ререставрация. За втората категория, това са местата, където ходят най-много туристи. За момента те не са опасни за туристите, но са опасни за самото им съществуване. Няма места, които да са опасни, да стане срутване и да затисне някой турист. Направили сме много по отношение на безопасността на посетителите
.

Църов подчерта, че всяка година се влагат между 15 и 50 хил. лв. за ремонти на "Царевец". По думите му за миналата година от всички музейни обекти, не само от "Царевец", са постъпили около 1,3 млн. лв. в бюджета на общината. Според закона тези средства би следвало да се реинвестират обратно в историческите обекти.

Цялото интервю на Катя Чорова с Иван Църов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна