Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 милиона лева са отпуснати тази година за реализиране на инвестиционната политика на Министерството на спорта

60 милиона лева са отпуснати тази година за реализиране на инвестиционната политика на Министерството на спорта
Снимка: ММС

Методиката на подготовката в четиригодишния цикъл, липсата на съоръжения за спортно-състезателна и тренировъчна дейност за зимните спортове у нас и взаимовръзката между спортните федерации, държавата и общините са основните проблеми, посочени на работна среща на министъра на младежта и спорта Мариана„ Георгиева  със зимните федерации на която са направени блиц изводи за представянето на България на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Във вторник ще имаме среща с Виктор Жеков, за да обсъдим започването на изграждане на база за сноуборд. Той има идея за строеж на елементарен тренировъчен полигон. Работните срещи тепърва предстоят. Има проблем с базата на биатлонистите. Ще изградим трасе за летен биатлон. Ще проведем среща и по въпроса за ски-базите, заяви министър Георгиева.

Методиката на работа също е основен проблем на българските спортисти и трябва да бъдат направени промени и в тази насока.

Проблемите ни са свързани с треньорите, лекарите и спортните психолози. Стои и проблемът с базите. В София ще започне изграждането на тренировъчно трасе за шейни. Предстои да направим взаимовръзка с общините Боровец, Белмекен, Троян и Банско за местните бази, каза още Мариана Георгиева.

Държавата ще отдели 20 милиона лева по политиката за масов спорт. Над 40 милиона лева пък ще бъдат дадени за ремонт на вече съществуващи спортни съоръжения. Около 5 милиона лева ще струват ремонтните дейности на залата в Бургас, около 4.5 милиона лева ще бъдат изхарчени за Двореца на културата и спорта във Варна. Предвиден е сериозен бюджет от по 2 милиона лева за различни съоръжения в Плевен, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

Реконструкцията на Зимния дворец на спорта в София ще струва минимум 35 милиона лева, а общата сума за ремонт на тази зала, може да достигне границата от 50 милиона лева.

Зимният дворец е обект с национално значение. Има вероятност сумата за ремонт да достигне 50 милиона лева, но първо ще бъдат дадени 35 милиона лева. Самоцелното наливане на пари не е решение, добави спортният министър.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна