Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частни съдебни изпълнители дават безплатни консултации днес

Камарата на частните съдебни изпълнители организира отворени врати с идеята хората да научат повече за професията, а и за правата си. Целта е да повишим правната култура на хората, тъй като виждаме, че освен, че не познават изпълнителния процес, те не упражняват правата си и после се сърдят на изпълнителите, че си вършат работата. Това каза в предаването „Преди всички“ Георги Дичев - председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Той съобщи, че прекият контакт с гражданите няма да е еднократен. На сайта на Камарата те могат да задават въпроси и да получат отговор от експерти. В осем града в страната, пък днес представителствата на Камарата отварят вратите си. Действащи частни съдебни изпълнители ще дават безплатно консултации през целия ден.

Повече информация може да се намери и на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители http://www.bcpea.org.

Георги Дичев посъветва ако някой има блокирани защитени средства, като пенсии и детски, възможно най-бързо да предостави документ за произхода им на съдебния изпълнител. Поръчителите по заеми, пък трябва да изискват всеки месец от длъжника бележка, че е платил задълженията си.

Той каза, че не е чел проекта на Закон за частния фалит, но след коментарите на изявени юристи по него е доста притеснен. Смята, че ще се постигне обратен резултат: Имайте предвид, че и в момента съдилищата са претрупани, а така, както се обяснява популистни и предизборно ето сега ще освободим длъжниците, всъщност десетки хиляди хора ще подадат молби, ще се блокира съда и никакви производства няма да могат да се гледат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна