Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Имало едно време”: Златната Аполония

БНР Новини
Мощи на Св. Йоан Кръстител бяха открити от археолози при разкопките на средновековен манастир на остров Свети Иван край Созопол.
Снимка: БГНЕС


Имало едно време… блестящ и влиятелен град… Някога по морските брегове над 30 селища носели името Аполония. Но в римския свят само тази наричали Магна, т.е. Велика… За да се откроява още, добавили Понтийска, т.е. Аполония на Черно море.
Днешният Созопол...
Как се разказва многовековна история за броени минути? Градът се развивал. Славата му се носела надалеч. Жителите му се замогвали. Пътували. Търгували. Издигали храмове, статуи. Можели да си позволят и да поръчат статуя на бога-покровител Аполон лично при известния в древността атински скулптор Каламид…Какво е станало с нея? До нас достигат невероятни легенди колко скъпа, красива и внушителна била творбата на Каламид. И не само тя!
Златната Аполония вълнувала въображението на не един завоевател… От Димитър Недев ще научим какви удивителни експонати са оцелели и се пазят в Историческия музей на днешен Созопол. Един от тези съхранени артефакти е флейтата Август.
От времето на Златната Аполония има и други находки. Но… по стечение на обстоятелствата, по тях са работили чужди експедиции и са попаднали в Лувъра - Париж.
Но притегателната сила на дадено селище не е само в неговото материално богатство. След многовековно „мълчание”, два от близките на града острови, поднесоха неочаквани археологически изненади, които се оказаха истински духовни перли! Те са неразривна част от неговата озарена с духовен блясък история.

Този път ще се спрем върху находките от остров Св. Иван. Защо в последно време той стана притегателно място за любопитни туристи, за поклонници, а така също и за учени със световна слава? Проф. Казимир Попконстантинов, преподавател по археология и богословие, разказва удивителната история за откриването на ценни предмети, сред които и реликварий със свети мощи. Артефактите по съвсем друг начин ни „приближават” до библейските времена. Почти като приключенски сюжет остава вълнуващият въпрос: Какъв маршрут би трябвало да е изминал приносителят на ковчежето с мощите на Св. Йоан Кръстител? Как се е придвижвал с ценния товар? Защо за мощите е избран точно този остров? И как нататък продължава необичайната история на манастира: от остров Св. Иван – до Халки, един от Принцовите острови? Очакват ни безкрайно интересни, увлекателни неща за най-стария фар на Аполония, за плаването по море, истории за пирати, за светци и поклонници, за вярата в доброто, без която никой не може. Ще чуем и други хора, като Кирил Арнаутски. За него съхраняването на древната Аполония се е превърнало в кауза.

23 август
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна