Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската препоръка била причината премиерът да прекрати работата по "Южен поток" в България

Стойнев за "Южен поток": Нашата задача е да защитим именно това, което вие сте свършили

| обновено на 13.06.14 в 15:07
Снимка: БТА

Европейската препоръка е причина премиерът Пламен Орешарски да разпореди прекратяване на работата по "Южен поток" в България. Това обяви самият той пред депутатите. Орешарски е разпоредил да се преустановят по-нататъшните действия и процедури по подготовката  за стартиране на изграждането на газопровода, докато тече кореспонденцията и консултациите с Европейската комисия. Премиерът подчерта, че в момента тече задълбочен юридически анализ, който сега се извършва от експерти на министерството на икономиката и енергетиката и на Българския енергиен холдинг, като отказа да прави предварителни оценки и коментари.

Оставам с висока степен на надежда, че няма сериозни нарушения на европейското законодателство. 

Премиерът Орешарски съобщи, че договор по проекта "Южен поток" е подписан и от това правителство.

Договори има подписвани още от 2008 година насам по различните етапи на процедурата, в това число договори има подписвани в рамките на този мандат.

В пленарната зала той отговори защо е обявил спирането на проекта "Южен поток" точно след срещата с тримата американски сенатори в София:

Нямаше друга среща преди това, а по време на срещата бяха разисквани много широк кръг въпроси. Една от темите бе за енергийната сигурност на континента, на региона и на нашата страна, обхващащ въпроси, свързани с интерконекторни връзки и газопроводи, както южния газов коридор, така и "Южен поток". Така че беше естествено в брифинга след срещата да спомена как е протекла срещата и какви въпроси са обсъждани. Обратното би означавало да спестя на българската публика част от въпросите, които са дискутирани на тази среща.

В пленарната зала нямаше отговор на въпроси на ГЕРБ каква е стойността на проекта, защо стойността му се е увеличила спрямо първоначално договореното, какви са параметрите по него. Според Лиляна Павлова от ГЕРБ поведението на кабинета е неуверено, неубедително и правителството се държи гузно.

По време на изслушването, енергийният министър Драгомир Стойнев отново повтори тезата си и за необратимостта на проекта "Южен поток". 

Проектът е необратим, тъй като е стратегически за държавата. Той е важен и за други държави от ЕС, през които ще премине този газопровод.

Стойнев беше категоричен, че проблемите с "Южен поток" са предопределени от управлението на ГЕРБ:

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, което е подписано 2008-а година, и към начина на създаването на проектната компания, която е създадена през 2011-а година. Следващото, което питат, е защо тази компания не е действала по Закона за обществените поръчки, а е направила търг. Тоест, ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние. И сега нашата задача е да защитя именно това, което вие сте свършили. В момента ЕК това пита и ние това отговаряме.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна