Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще настоява пред ЕК за запазване на квотата ни за улов от калкан

Снимка: БГНЕС

На предстоящия в началото на следващата седмица Съвет на министрите по земеделие и рибарство, България ще настоява за запазване на квотата ни за улов от калкан, която Брюксел иска да намали.

Предложението предвижда България и Румъния да намалят за пореден път количествата си на улов на калкан с 13 тона, като от общо 86 тона ги сведат до 73. Комисията предлага количеството да бъде разпределено по равно между двете страни. Ако предложението бъде прието, българските рибари ще разчитат на улов на калкан, който не трябва да надхвърля 36 тона.

Министърът на земеделието Десислава Атанасова заяви, че страната ни ще настоява за запазване на нивото на квотата за калкан:

В предложението е включено предложение за 15-процентно намаление на квотата за общо допустим улов на калкан за страната ни, както и за Румъния или годишно това означава 36,72 тона при сега действаща квота 43,2 тона. Ние няма да подкрепим поисканото 15-процентно намаление. Разбира се, Румъния също не би го подкрепила.

Страната ни ще подкрепи срока за плащането на средствата към бенефициенти по програмния период 2007-2013-а година да бъде удължен до средата на 2016-а година.Така ще има възможност за по-ефективно усвояване на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони при проекти със сключени договори през 2013-а и 2014-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна