Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в центъра на международното внимание заради визитата на Джон Кери у нас

| обновено на 15.01.15 в 10:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Би Би Си публикува в сайта си коментар със заглавие "Западни лидери се отбиват в България". Страната е в центъра на международното внимание благодарение на поредица международни посещения, отбелязва британското обществено радио и телевизия. Медията изброява темите на разоговори  - газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията и ужасното, според Би Би Си, състояние на българските въоръжени сили.

Часове преди визитата на американския първи дипломат агенция Франс прес публикува материал за посещението на Джон Кери у нас.

Представител на Държавния департамент е заявил пред агенцията: България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня агенцията и цитира отново източника от Държавния департамент на САЩ, според когото: Не е добре за съюзник от НАТО да зависи 85 на сто от една страна за газовите си доставки. Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и Европейския съюз.

Според Франс прес се очаква Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция. Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от Евросъюза, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава френската информационна агенция.

Според предварителна информация, от София Кери ще отлети за Париж, където утре ще разговаря с президента и с премиера.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна