Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прекрати мандата на депутата от ГЕРБ ген. Стоян Тонев

| обновено на 25.02.15 в 11:16
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прекрати мандата на депутата от ГЕРБ ген. Стоян Тонев. "За" прекратяването на неговия мандат гласуваха 158 народни представители, "против" 10, а "въздържали" 5. В мотивите си генерал Тонев е посочил, че е прибегнал до този акт поради засиления обществен интерес във връзка с нарушенията във ВМА по времето, когато е бил директор на болницата.

Вчера ген. Тонев сам подаде оставка в разговор с председателя на партията Бойко Борисов. Повод стана журналистическо разследване, според което докато ген. Тонев е оглавявал ВМА, е действала частна фирма и е генерирала загуби за 10 млн. лева за сметка на болницата.

Няма безотговорно отношение в дейността на ВМА, заяви народният представител от БСП и бивш военен министър в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов. По думите му, фактите, които се появяват през последните дни, не са някаква новост и не бива да бъдат разглеждани като новости. Те са известни от месец май, посочи Ангел Найденов, друг е въпросът защо сега се обръща такова внимание на констатации, известни преди повече от шест месеца

Колегата му Красимир Янков заяви: Да смятаме ли, че премиерът е провел изпреварващо разследване, което е установило вина на господин Тонев? Ако това е така, моля, премиерът да запознае парламента с резултатите от разследването си, най-вероятно използвайки парламентарния контрол. Явно не става дума за самоволна оставка, а за изпреварващи действия на предстоящата процедура на следствие, прокуратура и съд.

От ГЕРБ предложиха да се сезира КС за това трябва ли изобщо да има дебат по подадена доброволно оставка от народен представител. Красимир Велчев каза:

Не може хора, които ежедневно показват безпринципност, а да не говорим това наследство, за което претендирате, стогодишно, как вие от тази трибуна говорите за морал и съдите човек, който много добре обясни за какво става дума, колко сложна структура е това - ВМА и това, че ако всеки, който е ръководил, макар и една фирма, знае, че всеки един ръководител е подложен на много големи рискове и на ситуации, в които винаги може да бъде подведен, за да сгреши.

В мотивите си ген. Тонев каза още, че след като подава оставка, ще бъде гарантирано независимото разследване на прокуратурата и Сметната палата, които още вчера е сезирал лично.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна