Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шиитските милиции в Йемен напредват към град Аден

| обновено на 25.03.15 в 15:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Неидетифицирани самолети са изстреляли ракети срещу квартала на град Аден, където се намира президентът на Йемен Абд Мансур Хади, съобщи Ройтерс, като се позова на местни жители. Няма пострадали при нападението. В същото време международното летище на града беше затворено от съображения за сигурност, след като стана ясно, че шиитските милиции хуси са достигнали само на 40 км от Аден, след като превзеха ключова военна база наблизо.
 
По-рано на държавните служители в Аден беше наредено да се върнат по домовете си, а някои от жителите започнаха да се въоръжават. Според местните войната е неизбежна.

Заместник генералният секретар на Арабската лига заяви, че организацията се събира да обсъди призива на йеменския външен министър за незабавна военна интервенция в страната.

Движение на хусите, което е подкрепяно от Иран, през  последните месеци завзе по-голямата част от Северен Йемен и оспорва законността на президента Хади, подкрепян от САЩ. Президентът обяви Аден за временна столица, след като се укри в града и обвини шиитските милиции, че извършват преврат срещу него.

Кризата в Йемен се задълбочи, когато атентатори камикадзе взривиха две джамии в Сана и отнеха живота на близо 150 души, а над 350 бяха ранени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна