Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Добринка Чанкова: Неприемливо е главният прокурор да разваля търговски сделки

Подкрепям инициативите за реформа на съдебната система, предложени от министъра на правосъдието Христо Иванов, заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ юристът проф. Добринка Чанкова.


Според нея е неприемливо главният прокурор да разваля търговски сделки: Малко при по-дълбинно влизане, ако успеем да открием някакъв фундаментален публичен интерес, дори и интерес за националната сигурност, неограничен брой субекти, ако бъдат застрашени, тогава неговата интервенция би била удачна, но във всички останали ситуации – това би било пресилено.

Не бива да мислим, че винаги и при първа възможност трябва да се обърнем единствено и само към съда. Има медиации, има възстановителни мерки, има още редица други алтернативи, които човечеството познава, прилага и е удовлетворено от тях, добави тя.

По отношение на сексуалните престъпления, свързани с деца, проф. Чанкова обясни: На дневен ред е транспонирането на една сравнително нова директива, която установява минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпление в това число и тези групи.

Проф. Чанкова участва в работна група за транспонирането на директивата. Тя съобщи, че се очаква до края на месец април да се предложи на парламента годен вариант за по-добра защита на децата, пострадали от сексуален тормоз.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна