Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов: Трябва да се покаже цялата картина, свързана с енергетиката

Енергетиката е обект на грабеж и това е причината за деформациите, заяви пред "Хоризонт" Александър Маринов, доцент по публична администрация:

Енергетиката не може да не бъде политика, защото е основен елемент от живота на обществото и трябва да се взимат определени решения, трябва да се реши как да се балансират различните интереси в обществото. Друг е въпросът, че през последните години се взимат недалновидни и силно изкривени от частни и корпоративни интереси решения. Българската енергетика, както цялото ни общество, е предмет на един масиран грабеж от страната на едно нищожно малцинство, което, разбира се, има контрол върху властта и парите. Това е дълбоката причина за деформациите, иначе аз съм абсолютно сигурен, не съм, разбира се, експерт, но познавам достатъчно сериозни експерти – всички твърдят, че решение на българските енергийни проблеми има, те не са невъзможни, нито недостъпни, просто се взимат погрешните решения. Ясно е, че този бум на лицензиране на възобновяеми енергийни източници, беше една голяма далавера. Договорите с американските централи бяха други вид далавера и външнополитически реверанс. Целият проблем е, че както сферата на енергетиката, така и в други области на политиката, тези, които взимат решенията, не носят отговорност за тях практически.

Според Маринов отлагането на решението за поскъпването на тока с един месец няма да доведе до нищо. Той коментира, че ако се следва логиката на бизнеса, който ще протестира в петък, е възможно да се стигне отново до масово недоволство:

Със сигурност българските политици са много непоследователни, страхливи и непрекъснато шикалкавят. Аз съм убеден, че едно отлагане с 30 дни няма да даде кой знае какво време. Не е ясно въобще какъв ще бъде принципът на решенията, въпреки че според мен КЕВР този път намери едно от малкото възможни приемливи решения. Вижте, не може да се угоди на всички и аз смятам, че, да, могат да стачкуват тези предприятия, но не е изключено, ако се следва тяхната логика, логиката на г-н Домусчиев и неговите колеги, може да се върнем към февруари 2013 година, когато на улицата бяха стотици хиляди.

Не знам кой е по-големият проблем и за държавата, за конкретното правителство. Така че аз смятам, че просто политиците са объркани и тези, които трябва да вземат решения, ги е страх. Ние стигнахме до такъв парадокс – министър-председателят да каже, че ще протестира заедно с тази част от бизнеса, която протестира, срещу собствената си енергийна комисия и срещу собственото си правителство, едва ли не. Това е нелепа история.

Александър Маринов е на мнение, че трябва да се каже цялата истина за българската енергетика: 

Искаме да чуем една убедително аргументирана, доказана със солидни данни истинска картина, в това число за причините да се стигне дотук, защото не ни удовлетворява някаква моментна снимка. Защо се стигна дотук? Ужким се правят някакви анализи. Казват, че са правили анализи на ВЕИ-тата, на американските централи, на "Козлодуй", на топлоцентралите, на не знам какво си. Да я видим тази картина. Да я видим защо се е стигнало и кой носи отговорността, за да може да се вземат правилните решения. На нас ни представят някакви гледни точки, някакви късчета от тази мозайка и ни ги представят за цялата картина. Искаме да видим картината и тогава и обществото ще може да прецени кого да подкрепи – дали КЕВР, дали Домусчиев, дали Борисов, въпреки че той нищо не казва, че да го подкрепим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна