Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 души са консумирали месо от заразена с антракс крава

| обновено на 18.07.15 в 12:02

Пробите за антракс от изхвърлените на сметището край варненското село Млада гвардия останки от починала крава са положителни. Гражданската защита продължава мащабната дезинфекция в района на сметището. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното. 

Пробата от починалия 53-годишния мъж от селото, собственик на кравата, положителна. Оказва се, че той е порязал ръката си и се е заразил от болното животно, а след това е развил менингоенцефалит. Установени са още 18 души, които са имали контакт с него. Мъжът е предоставил месо от заразеното животно на нелегален цех за преработка на месо в друго сели и полицията установява къде е продадено то и кои са извършителите на деянието. Д-р Донка Михайлова, която е директор на Регионалната здравна инспекция във Варна обясни: 

Действително 18 човека са консумирали заразеното месо, така  че в момента готвим екипи, които да отидат на място, да вземат изследвания и нещата са под контрол. Още в петък са им предоставени антибиотици, издирени са личните лекари, уведомени са. Сега ще вземем повторни изследвания.

Агенцията по храните  на място извършват някакви действия по дезинфекция и унищожаване на месото. От човек на човек - няма опасност за предаване на заразата. Опасността идва от консумация на заразено месо.

Продължава вземането на проби от животните в селото. Продължава дезинфекцията на сметището, където е открито заразеното животно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна