Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Т. Кантарджиев: За лечение на антракс трябва да се приемат строго определени антибиотици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавата е осигурила безплатни антибиотици за всички, при които има съмнения, че са яли заразено с антракс месо. Болестта протича тежко и с висока смъртност, затова е направено всичко, за да се осигури лечението на хората в риск. Това обясни за "Хоризонт" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той отново подчерта, че антраксът не се разпространява от човек на човек, и  няма риск от епидемии:

В конкретния случай всички хора, които са консумирали месо от животно и то е болно от антракс, могат да заболеят от т. нар. стомашно-чревна форма на антракс, която започва 3-4 дена след консумацията на месо.

Симптомите са болки в стомаха, диария, болки в областта на корема, особено силни в дясната страна, повишаване на телесната температура и повръщане. Лечението с антибиотици е много важно. Използват се два вида антибиотика – Ципрофлоксацин или Доксициклин. Стомашната форма на антракса е хубаво антибиотиците да се вземат през устата. Ако настъпят усложнения, защото инфекцията е наистина тежка, те могат да се приемат и венозно.

Ако не се лекува своевременно, заболяването има много висока смъртност. Затова проф. Кантарджиев призова всички, които имат съмнения, че може да са яли заразено месо, да се обърнат незабавно към лекар. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна