Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава поклонението пред иконата на Богородица във всички църковни храмове на Гърция

Празникът на Богородица в Гърция
Снимка: Катя Пеева

Продължава преклонението пред иконата на Богородица във всички църковни храмове на Гърция. Заедно с гърците в тържествата участват и чужденци с различно вероизповедание.Българските туристи също запалиха свещ на празника. Най-много са руснаците, които пристигнаха в Гърция,за да присъстват на литургията в манастирите.
Успение Богородично е Летния Великден за християните.Литургията от Вселенската партиаршия в Истамбул се излъчва от телевизионните медии.Атонските манастири отново привлякоха  интереса на вярващи от цял свят.
На остров Тинос вече седмица идват хора от всички краища на света. Тук е храмът на Богородица Евангелистрия- едно от най-важните поклоннически места за православните християни. Тинос привлича и много вярващи с различни религии. Пред иконата на Богородица от Тинос се молят и християни и мюсулмани.
Днес поклонниците на остров Парос са много повече от жителите.Тук е храмът на Богородица със стотте порти - 99 от тях се виждат,а последната,според преданието, я отваря Богородица. 
Интересно е на остров Патмос,където монасите спазват непроменен византийския канон.Хиляди чужденци пристигнаха специално за днешната литургия на острова.
Един от най-красивите и труднодостъпни манастири, този на Богородица на остров Нисирос, днес не успя да побере всички вярващи пристигнали да се поклонят пред иконата. Храмът е построен на високи скали и се вижда далеч от морето.
По традиция днес в църквата се носи обреден хляб и се освещава за здраве. Почти във всяко семейство има именник и заедно с Мария,празнуват Панайотис и Деспина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна