Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партии и медии подписаха споразумение срещу враждебната реч в предизборната кампания

| обновено на 23.09.15 в 16:34

Парламентарно представените партии, с изключение на "Атака", и представители на медиите подписаха споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч по време на официалната кампания за местните избори. БНР също се присъедини към документа.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: 

Политическа партия ГЕРБ ще бъде изключително толерантна и ние сме го заявявали многократно и сме го показали многократно във всичките кампании. 

Атанас Мерджанов подчерта, че за БСП усилието към неизползване на речта на омразата е традиционно и ще се придържат стриктно към него:

Подписаното споразумение по никакъв начин няма да пречи, надявам се, както на нас, така и на представителите на медиите, да бъдат изобличавани всички онези порочни практики в управлението, преди всичко местното управление, защото това са изборите, зад които ние ще държим. Надявам се споразумението да не би да е някакво извинително начало за спъване и за заглушаване на гласа, особено на опозиционните политически партии. 

Лютви Местан коментира, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои неоспоримо естествено.

Струва ми се, че и най-крайните политически тези биха могли да бъдат изразени от подходяща езикова форма.

Документът е отворен към всички политически партии и медии и при желание може да бъде подкрепен.

Сред медиите, подписали споразумението, бяха БНТ, БТА, Дарик радио, bTV, Nova, "Капитал", Dnevnik.bg, Mediapool.bg, Клуб Z, "Медийна група България" (издател на "24 часа", "168 часа" и "Труд"), TopNovini.bg, сп. "Мениджър", в. "Сега", vevesti.bg, радио К2. Сред тях са и Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ), Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия".

Следва пълният текст на споразумението:

Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.

С цел предотвратяване на употребата на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство, като потвърждаваме необходимостта от обединяване на усилията за борба с езика на омразата,

Ние, представители на политически партии и български медии,

Заявяваме:

- от името на представените политически партии: Няма да използваме враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на предизборната кампания за местни избори 2015 г.;

- от името на представените български медии: Следвайки принципите на отговорната и качествена журналистика, няма да допускаме използване на враждебна и дискриминационна реч в своята работа;

Противопоставяме се на налагането на нетърпимост между гражданите, на подбуждането към ненавист, основана на раса, пол, религия или национална принадлежност, като в същото време ще гарантираме правото на свободно изразяване и на информация.

Потвърждаваме намерението да се придържаме към високи стандарти в политическата комуникация, да отдаваме приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Организатори на инициативата:

- Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО
- Съвет за електронни медии (СЕМ)
- Съюз на българските национални електронни медии
- Съюз на издателите в България (СИБ)
- Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ)
- Съюз на българските журналисти (СБЖ)
- Фондация "Национален съвет за журналистическа етика"
- Фондация "Медийна демокрация"
- Сдружение за човешки права "Маргиналия"
- Асоциация на европейските журналисти
- Център за развитие на медиите


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна