Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Чеков: Социалистите имат вина за възхода на Националния фронт във Франция

Снимка: БГНЕС
Не съм съгласен с тезата, че социалистите не са виновни за възхода на Националния фронт във Франция. Те бяха създадени от Митеран, за да пречат на десницата. По този начин десницата се раздвоява и това беше играта на социалистите. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ журналистът Божидар Чеков във връзка с насрочения за неделя втори тур на изборите за регионални съвети във Франция. Според него проблемът с мигрантите не е единствената причина за възхода на Националния фронт:

Борбата срещу чужденците, които не са допринесли с нищо за френската цивилизация, а само ползват благата, постигнати от 200 години на тази държава. Това е капиталът на Националния фронт, който се увеличава. Това обаче не може да бъде наречена крайна десница, защото избирателите на Льо Пен са преди всичко бивши комунисти. Комунистическата партия във Франция се топи за сметка на Националния фронт. Той не може да бъде наричан крайна десница, но това урежда класическите партии.

Във Франция няма разлика между чужденец и френски гражданин, когато става дума за здравната система и социални помощи. Чужденците имат предимство пред французите, защото, според семейния коефициент, доходите на едно семейство се делят на броя на членовете му. По този начин французите започват да недоволстват, защото те са тези, които плащат.

Партията на Марин льо Пен няма да спечели, прогнозира Божидар Чеков:

Тя никога няма да спечели 100% и да бъде истински на власт. Това, което се получи в първия тур, е болезнена инжекция за останалите партии и за френското общество, което ще се стресне и ще реагира. Във френската система има един политически триъгълник, който не позволява и елиминира всички крайни партии. В този триъгълник, когато вторият и третият по брой гласове се съюзът, те бият първия. 

Той беше категоричен, че колкото по-малка е избирателната активност, толкова по-високи са резултатите на крайните партии. Според него негласувалите на първия тур на местните избори във Франция ще се мотивират да дадат гласа си на втория.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна