Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: Бизнесът вече получава по-добри цени и условия за доставка на електроенергия

Снимка: архив

Редица държавни институции и частни дружества вече се договарят на свободния пазар на електроенергия. Днес стана ясно, че и администрацията на президента е обявила открита процедура за възлагане на обществена поръчка за снабдяване с електроенергия на пазарен принцип.

Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания в Благоевград е първото лечебно заведение в Югозападна България, което също е подписало договор за снабдяване с електроенергия на пазарен принцип. Първата сметка показва, че разходите са намалели с 25-30 на сто.

Енергийният експерт Атанас Георгиев обясни в предаването „Преди всички“, че при либерализирания пазар на електроенергия възможностите за договаряне са много:

Търговците на електроенергия могат да предлагат различни тарифи за отделни часови зони или за различен вид потребление на домакинства, малък бизнес, среден бизнес и т.н. Това, което наблюдаваме до момента е как по-големите потребители на електроенергия, тези, които са присъединени към мрежите средно напрежение, т.е среден бизнес и нагоре, успяват да получат не само по-добри цени, но и по-добри условия и най-вече могат да сравняват условията в договорите на своите доставчици, ако някой от тях не им харесва да го заменят.

Стартът на либерализацията на пазара за електроенергия, обаче се бави за битовите потребители. Очаква се до края на април да бъде готов докладът на Световната банка, след което да се изработи моделът за пълната либерализация на пазара в България.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Атанас Георгиев, както и репортаж на кореспондента на БНР в Благоевград Кети Тренчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна