Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бъди силен и прости" - дежа вю на театрална реформа

Близо две години в алтернативни софийски сценични пространства се играе постановката „Бъди силен и прости“. Режисьор и изпълнител на главната роля е Диана Каваклийска. Автор на текста е Давид Алфандари. Темата на пиесата е свързана със закриване на театри, уволнения на актьори, преформатиране на културни институции и за днешната българска действителност звучи съвсем актуално.

Любопитна подробност е обаче, че преди да бъде адаптирана за българска сцена, постановката и показана най-напред в Италия, където Диана Каваклийска работи повече от 23 години. По време на нейната подготовка закриването на културни институции и съкращенията на персонал са в апогея си, а това предизвиква гнева на театралните любители. Следват протести и окупиране на зали и сценични пространства. „Бъди силен и прости“ се появява точно в такава сложна социална ситуация.

Пиесата говори за пълния крах на театъра, казва Диана Каваклийска:

Откакто съм жива, в България светът на театъра е подкрепа, дясна ръка на действащото правителство. Така беше по времето на Тодор Живков. И сега виждам, че е точно така, а смисълът на театъра е точно в обратното. Кралят и неговият шут. Шутът, който е бит и обиждан от краля, защото му е казал истината, докато тук нещата са различни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна