Вече 50 години най-големият завод за преработка на гъби в страната се намира в русенското село Красен. Това всъщност е и основната идея на създателите през 1966 година:
Има едно решение на Министерския съвет, което решава, че пещерите са бивши каменоломни, добивало се е варовик в тях и са подходящи за отглеждането на гъби, култивирани печурки. Така се отпускат средства да се извърши реконструкция на пещерите. Те са бетонирани, с канализация, с водопроводи, с аспирация, отопление. Така започва производството – това разказва директорът на гъбозавода Светослав Стоянов. Той допълни, че не е възможно да има отровна култивирана печурка:
Не сме имали проблеми и с консервите. Възможно е в буркана да попадне мушица или нещо друго. Всичко се случва, но Агенцията за безопасност на храните извършва сериозен контрол.
В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.