Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна-Мария Тотоманова: Летим към дъното на езиковото познание

Неизвестна икона на Св. Климент Охридски ще видим на изложба в рамките на Климентовите дни

проф. Анна-Мария Тотоманова
Снимка: БГНЕС

Децата на нашите емигранти изучават българския език по-скоро като чужд, а не като майчин, което вероятно е нормално - връзката с майчиния език се губи бързо. Това каза пред „Хоризонт“ проф. Анна-Мария Тотоманова, която ръководи катедра „Кирилометодиевистика“ в Софийския университет. В България също израсна поколение, което не владее българския език достатъчно добре, така че да може да произвежда смислени текстове, да анализира и резюмира текстове, затова нашите ученици се представят така лошо на международните прегледи като PISA, допълни преподавателят:

Докато преди 15 години бяхме над средното равнище, сега все по-стремглаво летим към дъното.

Проблемите на съвременния български език ще бъдат обсъдени на кръгла маса в рамките на традиционните Климентови дни през ноември. Специалистите ще дискутират как функционира българският език днес в сложната обстановка на глобализация, миграция и неговорещи български като майчин език, разясни проф. Тотоманова. На форума са поканени и учители по български език, които се занимават с диаспората ни в чужбина.

Тази година Климентовите дни са особено тържествени, защото се отбелязват 1 100 години от Успението на Свети Климент Охридски, а ЮНЕСКО е провъзгласил 2016-а за Година на Св. Климент. Проф. Анна-Мария Тотоманова разказа още, че проявите включват няколко изложби, сред които такава за историята на българската книжнина в НДК и изложба с изображения на светеца от архивите. На нея ще бъде показана и неизвестна икона на Климент Охридски от началото на 20-и век. 

Още за академичните чествания ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени