Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри план за бизнес инвестиции за 40 млн. евро за малки и средни предприятия в България

Снимка: Борис Димитров

Европейската комисия обяви в четвъртък, че Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд са подписали споразумение за предоставяне на 40 млн. евро под формата на финансиране за малки и средни предприятия в България.

Тази инвестиция ще се осъществи в рамките на програмата COSME на Европейската комисия. Това е програма на ЕС, която акцентира върху конкурентоспособността на малките и средни по размер предприятия в Съюза.

Програмата стартира през 2014 година и ще продължи до 2020 година, като разполага с бюджет от 2,3 млрд. евро. Основните области на програмата са свързани с улесняване на достъпа до финансиране, подпомагане на интернационализацията и достъпа до пазари, създаване на благоприятна конкурентна среда и насърчаване на предприемаческата култура.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който се разглежда като ядро ​​на Инвестиционен план за Европа на ЕК, е предоставил силната си подкрепа за гореспоменатото споразумение с България. Бенефициентите на договорената инвестиция ще бъде около 330 български предприятия в течение на следващите три години.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който е отговорен за секторите, свързани със заетостта, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността, изрази радостта си от предстоящата сделка, като добави, че това ще бъде от голяма полза за въпросните български предприятия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна