Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов литературен клуб кани ценителите на хубавите книги в "Читалище.то"

Снимка: БГНЕС

Нов литературен клуб се ражда тази вечер – за него си подават ръка сайтовете „Аз чета“ и „Читател“. Срещите на този клуб ще бъдат със свободен достъп два пъти в месеца, а домакин ще бъде едно уютно място в София, наречено „Читалище.то“. Новият литературен клуб представи в ефира на „Хоризонт“ Александър Кръстев, който отбеляза, че идеята за създаването на „Читател“ е от няколко години:

Идеята всъщност я има от няколко години. Ние в „Аз чета“ правихме още през 2011-2012 година литературен клуб заедно с модератора и на новия литературен клуб Анастасия Карнаух. След това тя модерираше и на други места литературни клубове, но мисля, че дойде време отново да се съберем и то на страхотно място, каквото е „Читалище.то“ - много уютно, с възможност за страхотни разговори. Разбира се, на чаша топъл шоколад или с нещо разхладително сега през лятото.

Всъщност това е следващата стъпка, която ние заедно правим като общност – към това хората да говорят повече и повече за книгите, които четат без изобщо да се притесняват, че някой ще им каже: „Ама ти не разбираш от литература“ или „Не си завършил филология“ или нещо такова – не.

Да, книгите са много интимно пространство, споделянето за книги също е нещо много лично, но то трябва да се прави от всички и то е за всички и ние ще опитаме да покажем това с новия литературен клуб „Читател“.

Александър Кръстев отбеляза, че идеята на клуба е повече хора да се включат със свои мисли, а не само да слушат на сбирките. Той каза още, че книгите, които ще се четат и обсъждат, ще обхващат всички жанрове, сфери на живота и литературата. Тази вечер на дневен ред е романът на арменската писателка Нарине Агарян „Три ябълки паднаха от небето“.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени