В навечерието на 16 октомври, Световния ден на прехраната, в изложбените зали "Рафаел Михайлов“ във Велико Търново се събраха български производители на храни, напитки и билкови елексири, за да се представят на потребителите.
Ангелика Теохаридо е производител на лютеница, за която казва, че е само от пресни чушки и патладжан:
Всички хора напоследък се връщат към стария вкус на домашно приготвеното. Обяснявам си това с пренасищането на пазара от много предлагане. Хората се пренаситиха и сега искат нещо автентично, нещо, което е истинско и чисто.
Домашната лютеница на Ангелика обаче трудно стига до големите търговски вериги:
Чуждите вериги "извиват ръцете“ на производителя. Там е максимумът от отстъпки и в един момент, като си направим калкулация на това каква е печалбата и какво трябва да дадем на веригата, се получава така все едно ние трябва да им го подаряваме.
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.