Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на демократа Дъг Джоунс за следващ сенатор от Алабама се отразява леко негативно на долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският долар се намира под предпазлив натиск от продажби, след като Републиканската партия загуби сенаторското си място в щата Алабама, което може да затрудни допълнително окончателното одобряване на законопроекта за мащабна данъчна реформа в рамките на Сената.

В традиционно републиканския американски щат Алабама кандидат на демократите Дъг Джоунс спечели изненадващо битката за Сената, побеждавайки републиканския кандидат Рой Мур (първа победа на Демократическата партия от 1992 година насам). По този начин мнозинството на Републиканската партия в Сената ще се свие до едва 51 гласа спрямо 49 представители на Демократическата партия (от досегашните 52 на 48 гласа). Трябва обаче да се има предвид, че Дъг Джоунс трябва да встъпи в длъжност на 26-и декември, което предполага, че републиканците ще положат всички възможни усилия да договорят до тогава компромисния вариант за данъчен законопроект, който да бъде одобрен и двете камари на Конгреса, преди да бъде предоставен за подпис на президента Тръмп.

Притесненията, че загубата на депутатското място в Алабама от страна на управляващата Републиканска партия ще усложни и без това трудното прокарване на политиката на администрацията на Тръмп в рамките на Сената и по-специално новото данъчно законодателство, ограничава част от възходящото движение на долара, което беше в сила от началото на седмицата.

В сряда индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,2% към 93,959 пункта, отстъпвайки от вчерашния връх около 94,219 пункта (най-високо ниво от 14-и ноември насам).

След като станаха ясни изборните резултати в Алабама, доларът се понижи за кратко до тридневно дъно от 113,13 йени, преди да опита стабилизация около 113,40 областта. Щатската валута падна и до 0,9890 швейцарски франка, след което обаче се върна обратно над 0,9900 нивото.

Еврото пък се търгува около 1,1740 долара, а британската лира – малко над 1,3300 долара, като и двете водещи европейски валути остават недалеч от техните дъна съответно от 1,1718 (най-ниско ниво на еврото от 21-ви ноември) и от 1,3302 (най-ниско ниво за паунда от 28-и ноември).

Въпреки предпазливата негативна реакция на изборните резултати в щата Алабама доларът продължава да намира подкрепа от очакваното по-късно днес ново повишение с четвърт процент на основната лихва на Федералния резерв до диапазон между 1,25% и 1,50%. След края на заседанието (от 21:00ч. наше време) Фед ще представи и новите си средносрочни макроикономически прогнози (за БВП, за безработицата и инфлацията), както и очакванията за по-нататъшното повишаване на лихвените ставки през 2018-а и през 2019 година. С интерес ще се следи и последната пресконференция на досегашния шеф на Фед Джанет Йелън,  преди тя да сдаде своя пост в началото на следващата година на Джером Пауъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна