Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Българите и гърците почиват в Скопие и Охрид, а македонците - в Банско и Солун - това четем на страниците на вестник "Нова Македония". Близо 90 процента от гостите на Охрид и Струга за новогодишните празници са от България и Гърция, както и от Сърбия, Черна гора и Албания, уточнява председателят на македонската Хотелска асоциация за изданието.
Въпреки това, преди празниците македонските туроператори се страхуват да няма отлив на туристи от Скопие, пише още "Нова Македония". Причината - обявяването неотдавна на Скопие за най-замърсения град в Македония. Затова и неговият кмет-  Петре Шилегов от днес въвежда спешни мерки за намаляване на замърсяването. В това число -  прекратяват се всички строителни работи в града, а градският транспорт става безплатен.

На Запад - вестник "Вашингтон пост" информира, че Белият дом може да обвини в лъжа Майкъл Флин - бившия съветник за националната сигурност на американски президент. Това ще стане, ако Флин даде показания срещу самия Доналд Тръмп или най-близките му сътрудници, допълва изданието. Този подход би бил в рязък контраст с изразената от Тръмп симпатия към Флин, когото той нарече "прекрасен човек", когато го уволни от Белия дом през февруари, отбелязва вестникът.

На страниците на руския "Известия" откриваме интервю с руския посланик в ЕС Владимир Чижов, в което той твърди, че европейските санкции срещу Русия може да бъдат отменени през 2018-а. За да преразгледа ЕС санкционната си политика обаче, трябва да бъде натрупана достатъчна "политическа воля", изтъква още Чижов, без да се ангажира с точни прогнози. 
Въпреки санкциите и въпреки, че храните в Руската федерация тази година са поскъпнали - депутати от доминиращата в парламента партия "Единна Русия" твърдят, че в страната продължава икономически растеж, пише "Комерсант". Цените на храните в Русия растат по собствени закони, без да обръщат никакво внимание на официалната инфлация от 2,5 процента, констатира и "Московский комсомолец"
   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна