Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия си коментар като редови депутат Симеонов защити кандидатурата на Николова

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Освободеният вчера от поста вицепремиер Валери Симеонов направи първи коментар като редови депутат пред журналисти. Той защити кандидатурата на Марияна Николова, която от началник на кабинета му наследи вицепремиерския му пост. 

"Най-нормалното беше Марияна да продължи работата, защото имаме много неща, които сме започнали и не са завършили. Това е човекът, който беше в основата на реализацията на всички действия, които са предприети от моя кабинет, тъй като тя е юристка и тя подготвяше абсолютно всяко решение - било на Министерския съвет, било като законопроект. В случая според мен е много добре, че не е политик и мисля, че това е добре за държавата".

Симеонов посочи, че няма конфликт с лидера на парламентарната група и на партия "Атака" Волен Сидеров заради това, че не е подкрепил номинацията на Николова.

"Достатъчно дълго време сме работили с Волен Сидеров, така че, надявам се, да работим и занапред. Нямам особени амбиции, освен като се захвана нещо, да го свърша".

Самият Сидеров обясни, че не познава Марияна Николова и това е причината вчера заедно със съпартийците си да не участва в гласуването:

"Госпожата наистина не я познавам като политик. Все пак това е вицепремиерски пост, не знам на какво е способна. И тя изведнъж ми се предлага само заради това. А освен това не смятам, че е нужно да подписваме тримата някаква номинация. Това е НФСБ квота. Аз изразих една идея известно време поне да няма вицепремиер на това място, това място да не е заето, но не беше прието". 

Към момента партиите в коалиция "Обединени патриоти" нямат решение как ще участват в предстоящите през май догодина евроизбори.

В коментар за напрежението в редиците на коалиционния партньор вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че лидерите в патриотичната коалиция се опитват да запазят своята идентичност.

"Коалицията всъщност се състои от голям и малък партньор, като малкият партньор всъщност е коалиция от различни партии. Вероятно лидерите на тези партии освен прагматичните усилия и резултати, свързани с управлението, се опитват на всяка цена всеки да запази собствената си политическа физиономия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна