Бирата е подходяща за всяко време и може да се съпътства с всеки музикален стил.
Има чудесни безалкохолни бири за закуска, има и късни вечери - направени от качествен спирт и отлежавали в бурета.
На това в „Радиокафе“ убеждава Людмил Фотев, познат на слушателите на Радио София като слънчев джазмен, но и като автор на книгата „Езикът на бирата“, която вече не може да се открие по българските книжарници, но я има в музеи и пивоварни в Белгия.
Трудно е за вярване, но напоследък една от страните, които правят впечатление в света на бирата, е Италия, отбеляза Фотев.
„Най-интересната бира, но и най-сложната за възприемане, но от друга страна най-лесно приеманата от любителите на хубавото вино, това е италианската грейп ейл (IGA).“
Бразилия пък е нашумяла с кисела бира с добавени пресни тропически плодове, Catharina Sour.
„Всяка държава можа да има свой принос в бирената традиция и история. Всяка година можем да бъдем изненадани. То е като в музиката – новият вкус зависи от съчетаването, от комбинирането.“
Повод да отворим темата (и бутилка) е Международният ден на бирата.
Отбелязва се от 2007 г. през първия петък на месец август. Събитието събира фенове и любители на пивото в барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задните дворове по цял свят.
Чуйте разговора на Лили Големинова с Людмил Фотев.