Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на потребителските нагласи във Франция през август

Доверието на френските домакинства стабилизира през август на нивото от юли, когато отбеляза известно понижение, сочи проучване на официалната френска статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие остана на юлското ниво от 94 пункта, но въпреки това за пореден месец се задържа под осредненото дългосрочно равнище от 100 пункта.

През август делът на домакинствата, които смятат, че е подходящ момент за големи покупки, намаля, като съответният индекс загуби 4 пункта в сравнение с предходния месец и също остава под своята дългосрочна средна стойност.

Балансът на мненията на домакинствата за финансовото им състояние в миналото се повиши с един пункта, но също остава под дългосрочното осреднено ниво, докато балансовият индекс, свързан с бъдещо финансово състояние на потребителите, стабилизира на юлското ниво и остава малко под средното дългосрочно ниво.

Липсата на промяна в нивото на доверие на потребителите във Франция през август подчертава допълнително, че все още не се наблюдава съществено възстановяване на икономическите нагласи в момент, когато случаите на коронавирусна инфекция започват отново да нарастват в цяла Европа.

Все пак европейското възстановяване продължава, но остава да се види как устойчивите настоящи условия ще се отразят на кризата в здравеопазването и потенциалната нужда от повече фискални стимули в бъдеще, за да се подобри икономическия подем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна