Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на промишлената активност в еврозоната през януари

Производствената активност в еврозоната се ускори през първия месец на годината с оглед на облекчаване на недостига във веригите на доставки, въпреки че подобрението не беше равномерно в отделните страните-членки, а промишлените предприятия все още бяха изправени пред висок инфлационен натиск.

Това сочат окончателни данни от проучването, публикувано от фирмата IHS Markit.

Окончателният промишлен PMI индекс в еврозоната се повиши през януари до петмесечен връх от 58,7 пункта спрямо 58,0 пункта през декември и малко под предварителен индекс на ниво от 59,0 пункта.

Индексът, измерващ само промишленото производство, скочи през януари до 55,4 пункта от 53,8 месец по-рано.

Графика на промишления PMI индекс


"Изглежда, че производителите в еврозоната устояват досега на бурята "Омикрон" по-добре от предишните вълни на Covid-19, като през януари фирмите отчитат най-големите повишение на производството и поръчките от четири месец насам", коментари последното проучване Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

"Подобрението в никакъв случай не е равномерно разпределено в еврозоната, като има възобновяването на растежа в Германия, Нидерландия и Австрия, което обаче контрастира със забавяне на промишлената експанзия в Италия, Испания и Гърция и почти спрян растеж във Франция", добави той.

Промишлен PMI индекс за януари на отделни страни членки на еврозоната


В същото време цените на суровините продължиха да растат, макар и с по-бавни темпове, отколкото през декември, като промишлените предприятия прехвърлиха по-голяма част от това ценово бреме върху потребителите. Ценовият промишлен PMI индекс нарасна през януари до 72,7 пункта от 70,2 пункта прз декември, достигайки по този начин второто най-високо ценово ниво от почти две десетилетия.

Инфлацията в еврозоната се очаква да остане по-висока през 2022 г., отколкото се очакваше преди, което може да окаже натиск върху Европейската централна банка да започне да затяга паричната и лихвена си политика, след като отмени настоящата пандемична вълна на Омикрон.

ЕЦБ ще проведе редовното си заседание този четвъртък (3-и февруари), но на този етап централната банка се противопоставя на призивите за по-строга политика, придържайки се към мнението, че ценовият натиск ще отслабне с течение на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна