Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери се готвят за протест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките фермери обявиха, че са решени да затворят всички основни магистрали в страната в знак на протест срещу повишаването на цените на енергията, предава БГНЕС.

На събрание в неделя южно от град Лариса, Централна Гърция, те решиха да поискат среща с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Тъй като цяла Европа се сблъсква с нарастващите разходи за енергия, гръцките фермери настояват за субсидии, които да намалят разходите им за гориво и за прекратяване на разходите за коригиране на цените на електроенергията, които отразяват промените в цените на вноса на петрол и природен газ.

Гърция има едни от най-високите данъци върху горивата в 27-те страни от Европейския съюз, които съставляват около две трети от цената.

"Дизелът струва около 1,60 евро (за литър), докато в други европейски страни е 70 цента", каза Астериос Цикритис, председател на профсъюза на фермерите в град Тирнавос, северно от Лариса.

Гръцките фермери вече около десет дни блокират главен път, свързващ Лариса с град Козани на северозапад. В неделя по време на протеста те разляха мляко на пътя.

"В момента е под въпрос дали ние и нашите стада ще оцелеем", заяви Аргирис Байрахтарис - председател на съюза на животновъдите в Тирнавос.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна