Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка представи мерки в подкрепа на икономиката, засегната от Covid вълната

Народна банка на Китай

Китайските власти ще засили финансовата подкрепа за индустрии, фирми и хора, засегнати от огнищата на Covid-19, като част от стъпките за смекчаване на икономическото забавяне, обяви в понеделник централната банка на страната.

Китайската централна банка и Държавната валутна администрация разкриха в понеделник пакет от 23 мерки, който имат за цел да помогне на водещата азиатска икономика с оглед настоящата Covid вълна, довела до локдауни в редица градове и региони на страната.

Народната банка на Китай (PBoC) "ще поддържа разумно достатъчна ликвидност и ще насочва финансовите институции" да предоставят повече заеми и да насочват кредитната политика към подкрепа на малки и микро компании, както и подпомагане на селското стопанство, здравеопазването и "основните области на потребление".

Китайските власти също така заявиха, че ще подобрят финансовите услуги в жилищния сектор и ще предприемат стъпки, за "да задоволят разумните жилищни нужди на купувачите на жилища и да насърчат стабилното и здравословно развитие на местния пазар на недвижими имоти".

Финансовите институции трябва гъвкаво да подкрепят засегнатите от Covid-19 лица чрез разумно забавяне на изплащаните от тях заеми. Финансовите институции трябва по подходящ начин да купуват местни държавни облигации, за да подкрепят инвестициите в инфраструктура, каза още централната банка.

В допълнение, PBoC трансферира излишната си печалба от 600 милиарда юана (около 94,26 милиарда долара) към средата на април на централното правителство на страната.

Въпреки че БВП на Китай нарасна през първото тримесечие по-силно от очакваното, растежът се забави през март, тъй като потреблението, недвижимите имоти и износът бяха силно засегнати от Covid въната в страната и налаганите заради нея локдауни в редица региони, включително Шанхай. Войната в Украйна е фактор, който допълнително ще влоши икономическите перспективи в следващите месеци.

В петък Народната банка на Китай обяви, че ще намали за първи път тази година минималните задължителни резерви - количеството средства, които банките трябва да държат като резерви, за да подкрепи забавящата се икономика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна