Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българският "чай на безсмъртието" идва от Русе

| Репортаж
Снимка: Ася Пенчева

"Полезно е и ни харесва. Намерихме нещо, което би ни било приятно да произвеждаме. Знаем, че го правим хубаво и качествено. Нямаме никакви притеснения от клиентите и това какво може да кажат. Когато следваш правилната и точна рецепта и не променяш нищо, ти наистина предлагаш качествен продукт на пазара, а не поредното пастьоризирано, преработено, доработено нещо с цел заливане на пазара с напитка, която дали носи ползи не е ясно, но със сигурност носи негативи".

Така накратко звучи представянето на бизнеса, който Гергана и Мирослав от Русе захващат преди три години. Става дума за напитката комбуча - добре известна по света и малко позната на Балканите.

Това е естествен пробиотик без добавена захар, който източните народи наричат "чай на безсмъртието". Този еликсир има русенски адрес. Всичко започнало почти на шега с подарък за Гери от Испания.

"Когато майка ми ми изпрати гъбата, въобще не знаех за какво става въпрос. Оставих си я в хладилника – 1-2 седмици никакво внимание. После започнах да чета малко повече и направих първата комбуча вкъщи. Тя много ми хареса и започнах да си зареждам бутилки с различни вкусове", разказа Гери за началото на бизнеса. След това с Мирослав решили да я предлагат за продажба.


Производството на домашна комбуча прилича много на занаятчийските хлебопекарни, в които отглеждат квас и с много тънкости месят дъхавите и полезни за здравето ни самунчета. Така и русенските комбучанци.

"Минахме през ада. Започнахме с бизнес план, който се оказа тотално недостатъчен дори за стартиране на бизнес процесите. Започна всекидневно пресмятане. Надскочихме бюджета над 15 пъти, което доведе до изключително труден живот, докато успеем да намерим сила. Всички банки ни отрязаха. Беше доста трудно", сподели Миро. Той е много доволен от положителните новини около приемането на еврото и допълни, че това ще улесни работата и ще намали разходите им.

Докато стигнат до собствената успешна рецепта, повече от 10 тона продукция изтекли в канализацията. Нито Гери, нито Миро се отказали и само три години след началото, усилията им се възнаграждават с покана да участват в световното състезание за комбуча.

Дали на етикетчето с русенски адрес ще заблести медал, ще стане ясно през октомври. Дотогава двамата млади предприемачи ще доказват с труда и умовете си, че и в България може.

Българската камбуча се продава в България, Румъния, Унгария и Швеция.

Снимки: Ася Пенчева

Целия репортаж на Ася Пенчева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени