Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Европа не е в рецесия

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че "Европа не е в рецесия", противно на критиките, насочени срещу ЕЦБ и въпреки "много лоши новини".

Говорейки на годишната среща на членовете на Института за международни финанси във Вашингтон, тя подчерта, че централните банки по света трябва по-скоро "да си сътрудничат", а не "да се координират", и че трябва да разберат, че решенията им имат странични ефекти.

Тя отбеляза, че мерките на фискалната политика трябва да бъдат насочени към подпомагане на най-уязвимите групи от обществото.

Изоставането в трансмисията на паричната политика към икономиката и бизнеса трябва да се вземе предвид, докато централните банки се подготвят да вземат своите решения, подчерта още Лагард.

В момента ЕЦБ е в процес на нормализиране на паричната политика и повишаването на лихвените проценти е най-подходящият инструмент за постигане на това, каза тя. Банката трябва да спре да стимулира търсенето предвид ситуацията с предлагането от другата страна, посочи още Лагард.

Тя смята, че енергийната криза и високите енергийни цени ще продължат да подхранват инфлацията в еврозоната.

Междувременно членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот каза пред Блумбърг, че ЕЦБ се нуждае от още поне две "значителни" увеличения на лихвените проценти, за да се достигне до ниво, което нито ограничава, нито стимулира икономиката.

Някои длъжностни лица от ЕЦБ вече сигнализираха, че предпочитат да повторят увеличението от 75 базисни пункта от миналия месец, когато централните банкери участват в следващото заседание на 27 октомври.

Финансовите пазари оценяват с вероятност от цели 97%, че тогава ще има ново агресивни повишение на основните лихви в еврозоната със 75 базисни пункта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна