Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на цената на газа в Европа с над 10% към 57 евро за мегаватчас

Снимка: Ройтерс

Природният газ в Европа поевтинява с над 10% при старта на търговията през новата седмица, поевтинявайки под 60 евро за мегаватчас за пръв път от септември 2021 г., тъй като перспективите за изобилно предлагане получиха тласък с оглед на запълнените газови запаси в Китай, принуждавайки продавачите да изпращат товари с втечнен природен газ (LNG) към стария континент.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през февруари поевтиняват към 13.00 часа българско време с 11,7% към 57,25 евро за мегаватчас, като за кратко удариха ценово дъно около 56,70 евро/MWh - най-ниско ниво от началото на септември 2021 г.

От началото на настоящата година синьото гориво в Европа вече поевтинява с около 22%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Агенция Блумбърг съобщава, че китайските вносители на газ се опитват да пренасочат доставките за февруари и март към Европа на фона на ниските цени в азиатска държава и високите складови запаси. Това намалява опасенията сред мнозина на пазара, че повторното отваряне на икономиката на Китай след отказа от политиката на "нулев Covid" ще засили търсенето и това рискува да оттегли LNG товарите от Европа.

Пазарите на газ се успокояват тази година след бурната 2021 г., когато енергийните цени скочиха до рекордни нива и засегната силно икономиките навсякъде. В Европа се появи известен оптимизъм, че най-лошото може би вече е отминало, тъй като инфлацията започна да отслабва, както и страховете от рецесия.

Основен принос за ниските цени на газа обаче продължава да оказва необичайно меката зима в Европа. Въпреки че тази седмица се очаква рязко застудяване, то вероятно ще бъде за кратко и няма да бъде достатъчно силно, за да намали сериозно запасите в газохранилищата, които останаха почти без промяна през последния месец, тъй като търсенето остава под контрол, докато вносът на LNG е силен.

Газохранилищата в Европа има запълняемост от около 82% през последните няколко седмици спрямо едва 50% преди година и доста над петгодишната сезонна норма от 70 на сто.

"Понастоящем изглежда няма край за загубите (поевтиняването) на европейския газов пазар. Ситуацията на паника от миналата година беше заменена от увереност, че Европа ще премине тази зима без никакви проблеми с доставките", посочи Energi Danmark, предаде Блумбърг.

Има обаче предупреждения, че кризата, която беше предизвикана от резките съкращения на доставките на руски газ след нахлуването в Украйна, далеч не е приключила. Европа "има късмет" с времето и доставките остават изложени на риск от геополитически събития, отбеляза председателят на Iberdrola Игнасио Санчес Галан. Цените на синьото гориво могат и да са паднали, но все още са почти два пъти по-висок от техните петгодишни осреднени стойности за това време на годината.

Засега пазарът на по-евтин газ получава помощ и от другаде. Възобновяемите енергийни източници допринасят за по-малко използване на газ за електричество в Европа, като в събота Германия произведе безпрецедентно количество вятърна енергия, докато Великобритания също достигна рекорд на вятърната енергия през миналата седмица.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени