Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета международна ядрена конференция: За бъдещето на ядрената енергетика

Над 200 представители на световния ядрен бизнес, на Европейската комисия, както и водещи български и международни компании – доставчици на технологии, ще вземат участие в Третата международна ядрена конференция на тема "Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа – технологии, проекти, услуги". Събитието ще се проведе в столицата днес от 14 ч.

Гост в рубриката на предаването "Нашият ден" е Димитър Куюмджиев – енергиен експерт с дългогодишен опит, представител на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Той говори за целите на предстоящата конференция и бъдещето на България като ядрена държава.

Според Куюмджиев България е стабилен източник на енергия и трябва да вземе активно участие в споделената отговорност за зеленото бъдеще на Европа. Експертът обръща внимание на противоречивия характер на атомната енергия, който дълго е дебатиран на европейско ниво.

От една страна, при производството на ядрена енергия не се отделят въглеродни емисии. От друга страна, в процеса се произвежда отработено ядрено гориво, чието съхранение е отговорно предизвикателство за околната среда, обяснява гостът в ефира на предаването.

Като възможно решение на казуса със съхранението на ядрен отпадък, Куюмджиев посочва технологиите за преработка на отработено ядрено гориво като суровина за нов тип ядрени централи.  

Ядреният специалист е на мнение, че по примера на държави като Франция, с помощта на технологична и геоложка експертиза, България може да реши проблема за съхранението на вторичния ядрен продукт.

Куюмджиев поставя акцент върху меморандума за сътрудничество, който ще бъде сключен на конференцията между БЕМФ и една от най-авторитетните енергийни компании в Украйна. Това е важна стъпка в стремежа на България, като част от Европейския съюз, да продължи процеса на декарбонизация, който доскоро е зависел от руския природен газ.

Куюмджиев пояснява, че ядреното гориво е признато от Европейския съюз за "преходно" в процеса на декарбонизация. Така се явява своеобразна алтернатива на другото "преходно гориво" – природния газ. Енергийният експерт определя атомните централи като един надежден източник на енергия с потенциал за бъдещо по-широко приложение.

На финала на разговора Куюмджиев очертава силуета на ядрена енергетика в България – поне в близкото бъдеще. Американската компания  "Уестингхаус" заедно с пет български фирми до края на месец март трябва да представи своята оферта как би изглеждала технологията, каква ще бъде цената, един или два ядрени блока ще бъдат построени. До втори февруари фирмите, които желаят да вземат участие в строежа на тези блокове, трябва да заявят своите намерения. Критериите са много високи, казва Куюмджиев, според когото, ако всичко върви по план, есента ще се сключи договор за строителство.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна